Wielki książę Jarosław Mądry, syn księcia Włodzimierza I Wielkiego i księżny Rognedy zmarł 20 lutego 1054 r. w Wyszogrodzie niedaleko Kijowa. Pochowany w soborze św. Sofii w Kijowie.

Książę Jarosław Mądry jest znany z faktu, że za jego panowania opracowano zbiór staroruskich i starosłowiańskich praw zwyczajowych oraz bizantyńskiego prawodawstwa, zwany „Ruska Prawda” („Prawda Jarosława”).

*        *        *

Князь Ярослав Мудрий (1015-1054)

– автор «Правди Ярослава»

Великий правитель Київської Русі князь Ярослав Мудрий, син князя Володимира Великого й полоцької князівни Рогніди, помер 20 лютого 1054 р. у Вишгороді поблизу Києва. Похоронеий у соборі св. Софії в Києві.

Народився Ярослав у 978 або у 979 році. У 1010 році батько наставив його правителем Новгорода. У 1014 році молодий князь перестав віддавати данину у розмірі 2 000 гривень до Києва. За це батько наступного літа хотів піти на нього походом, але несподівано помер. Після боєвих сутичок з братом Ярополком князь остаточно заволодів київським престолом. Основна заслуга Ярослава у внутрішній політиці це – написання «Правди Ярослава» – першого збірника законів, який діяв на території Київської Русі.

Прагнувши зміцнити роль Київської Русі у Європі, Ярослав сприяв одруженню своїх дітей з королівськими династіями Старого Світу. Сам він у 1019 році узяв шлюб з дочкою норвезького конунга Олава Ейріксона – Інгігердою. Усі його діти одружилися з членами правлячих сімей континенту. Чотири доньки Ярослава (Єлизавета, Анастасія, Анна і Агата) стали королевами чотирьох країн: Норвегії, Словаччини, Франції та Англії.

За правління князя Ярослава у великих містах держави відкривалися школи, створювалися місця, де переписувалися книги. Храм Святої Софії став своєрідним вищим навчальним закладом. У його школі отримували освіту діти з кращих боярських родів. У соборі, в спеціяльному приміщенні, ченці перекладали твори європейських авторів на давньоруську мову.

У 1034 році Ярослав Мудрий наказав будувати собор Святої Софії. При Ярославові значно розширився Київ. Площа території міста збільшилася у 7 разів. За наказом князя були зведені Золоті Ворота – парадний в’їзд до Києва, оздоблений дорогоцінними металами та камінням. Дружина правителя – Інгігерда на свої кошти збудувала та утримувала храм Святої Ірини.

За матеріялами:

 «Моя Україна – пізнавальний інтернет-журнал»;

світлини: (бт)

У рік 6562 [1054]. Преставився великий князь руський Ярослав. А коли ще він був живий, наставив він синів своїх, сказавши їм: «Осе я одходжу зі світу сього. А ви, сини мої, майте межи собою любов, бо ви єсте брати від одного отця і одної матері. І якщо будете ви в любові межи собою, то й Бог буде в вас, і покорить він вам противників під вас, і будете ви мирно жити. Якщо ж будете ви в ненависті жити, у роздорах сварячись, то й самі погибнете, і землю отців своїх і дідів погубите, що її надбали вони трудом великим. Тож слухайтесь брат брата, пробувайте мирно».

[Літопис Руський. Роки 1037 — 1067.]