Сорок років тому, 3 березня 1984, — Ініціятивна Група Захисту Прав Віруючих і Церкви в Україні почала випускати самвидавну «Хроніку Католицької Церкви на Україні». Групу було засновано 9 вересня 1982 р.  Її члени звернулися на початку діяльності до уряду УРСР із засудженням Львівського псевдособору 1946 р. і вимогою легалізації УГКЦ. Відповіддю радянського уряду став арешт голови Групи Йосипа Терелі за «дармоїдство». До складу Групи, крім Й. Трелі (голови), увійшли ще: отець Григорій Будзінський — секретар, отці Ігнатій та Діонісій, Стефанія Петраш-Січко.

*          *          *

На початку 1984 р. Група стала редагувати і розповсюджувати (нерегулярно) бюлетень «Хроніка Католицької церкви на Україні». Бюлетень (про що реально засвідчують використані в галереї світлини) видавався дуже скоромним способом і такими ж засобами. Матеріяли писані були на звичайній друкарській машинці, а то й просто ручно. Тиражування відбувалося тоді ще не дуже надійною і якісню ксеро-технікою. Проте важлива була сама ідея і щира портеба подавати «в народ» не цензуровану інформацію.

Цікаво відзначити, що в бюлетні знайшлися також відбитки сторінок «Нашої Культури», тобто популярно-наукового додатку до тижневика «Наша Слово», офіційно друкованого в Польщі органу тодішнього Українського Суспільно-Культурного Товариства.

бт;

[у галереї використані деякі світлини із засобів

Електронного архіву українського визвольного руху]