22 січня 1922 р. у Ватикані помер Папа Римський Бенедикт XV. Святіший Отець прихильно ставився до відродження української державності, визнав незалежність УНР і встановив з нею дипломатичні відносини. Неодноразово застерігав польську владу про неприпустимість переслідування українського греко-католицького і литовського духовенства. Високо цінував Митрополита Андрея Шептицького, якому надав широкі повноваження в його унійній праці у Східній Європі.

1918 відродив в Україні ліквідовану 1866 Кам’янецьку римо-католицьку єпархію. Прихильно ставився до відродження української державності: з 1918 велися перемовини Римської курії з урядом Центральної Ради, а згодом і Української Держави, зокрема щодо відкриття нунціятури Святого Престолу в Києві. 25 травня 1919ґ р. Папа прийняв надзвичайну дипломатичну місію Української Народної Республіки на чолі з М. Тишкевичем (після візиту уряд Директорії УНР був фактично визнаний курією). Надавав гуманітарну допомогу населенню і католицькому духовенству України.

У лютому 1920 р. призначив апостольським візитатором в Україні Джованні Дженоккі (1860–1926, через несприятливу воєнно-політичну ситуацію не зміг прибути до м. Києва за призначенням).

1 серпня 1917 р., Папа Бенедикт XV написав відомого «Листа Главам воюючих народів», у якому знайшовся вислів «даремне кровопролиття». Цей документ, який радикально засудив війну, належить до найважливіших папських документів, що побачили світ протягом чотирьох з половиною років збройного конфлікту Першої світової війни.

(ред.)