Народження Предтечі і Хрестителя було провіщено пророком Ісаєю за 700 років до самої події: «Голос волаючого в пустелі готуйте дорогу для Господа, прямими в степу зробіть шляхи Богу нашому!» (Іс. 40: 3).

За старозавітнім вченням, перед приходом Месії повинен явитися його попередник – предтеча.

Батьки Івана, священник Захарія і його дружина Єлизавета, були вже досить літніми людьми, але їх багаторічний шлюб залишався бездітним. Одного разу із Захарією сталося диво – коли він здійснював богослужіння в Єрусалимському храмі, йому довелося побачити Божого посланника, архангела Гавриїла, який оголосив йому про швидке народження сина. Захарія не повірив, за що був покараний тимчасовою німотою, яка пройшла тільки після народження Іоанна.

Згідно з Євангелієм, Іоанн Предтеча по материнській лінії був родичем Ісуса Христа і народився на півроку раніше Нього. На восьмий день, згідно із законом Мойсея, відбулося його обрізання. Мати назвала сина Іоанном, і це дуже здивувало родичів, оскільки ніхто в родині не носив це ім’я. Але Захарія, який все ще був німий, взяв дощечку і написав: «Іван імення йому». У той же момент священик знову обрів дар мови і відразу став прославляти Господа і говорити про те, що його син передбачить прихід Месії всьому іудейському народу.

Всього ж Церква святкує пам’ять Предтечі і Хрестителя Іоанна кілька разів на рік: 6 жовтня – зачаття, 7 липня – Різдво, 11 вересня – усікновення глави, 20 січня – Собор Іоанна Предтечі, 9 березня – перше і друге Знайдення Голови, 7 червня – третє Знайдення його глави, 25 жовтня – свято перенесення його правиці з Мальти до Гатчини.

Джерела:

Інформаційний ресурс УГКЦ