19 серпня Східні Церкви відзначають одне з найважливіших християнських свят – Преображення Господа і Спаса нашого Ісуса Христа.

Свято встановлене у  пам’ять преображення Ісуса Христа перед  учнями на горі, як найчастіше вважається, Тавор, про що розповідають три євангелисти – Матвій, Марко і Лука.

*          *          *

Свята Єлена, мати Константина Великого в IVстолітті на згадку про цю подію збудувала храм на горі Тавор. Свято швидко поширюється в перших східних християнських спільнотах. В ранніх Отців Церкви таких як Єфрем Сирін, Іван Золотоустий, Прокла Константинопольський знаходимо проповіді – гомілії про цей празник. Творцями богослужбових текстів цього дня починаючи від V століття були свв. Анатолій Константинопольський, Іван Дамаскин та Косьма Маюмський. В Західній Церкві до XII століття цей празник не був загально розповсюдженим. Тільки Папа Каліст III проголошує це свято обов’язковим.

Цього дня Церква благословляє первоплоди. Звичай цей бере свій початок з Старого Завіту. Згідно закону Мойсея (Вих.23,19; Левіт 23, 10;) люди були зобов’язані приносити первоплоди до Господнього вівтаря, як подяку за врожай. Апостольські Конституції та Правила Соборів приписують християнам приносити перші плоди збіжжя та овочів до храмів на благословення, частину з яких жертвується на храм, а частина споживається в домівках, дякуючи Богу за врожай, як вияв Його милості.

 В цей день існує звичай  благословляти мед та віск, який бджолярі жертвували для потреб Церкви.