18 липня 1613 р. — у Володимирі Волинському помер Іпатій Потій, Митрополит Київський, Галицький та всієї Руси, один з творців Берестейської Церковної Унії 1596 р., представник Руської Унійної Церкви.

Іпатій Потій народився 12 серпня 1541 р. у селі Рожанка на Підляшші (Люблінське воєвідство, Польща). Походив із заможної шляхетської родини наближеної до короля, змалку отримав ґрунтовну освіту та зробив добру світську кар’єру. Один з творців Берестейської Церковної Унії 1596 р. Представник Руської Унійної Церкви.

Після того як овдовів (1592 р.), відмовився від другого шлюбу, полишив світську кар’єру, прийняв монаший постриг, а відтак став єпископом Володимиро-Берестейським.

Ще будучи мирянином усвідомив стан повного занепаду і глибокої деградації Православної Церкви, що окреслювало уже в недалекому майбутньому її загибель, а з нею й народу, який вона мала духовно стерегти. Турбота за долю Церкви і народу спонукала його стати близьким соратником К. Острозького, який також шукав виходу з непростої ситуації і цей вихід князь вбачав в об’єднанні із Західною Церквою.

У вересні 1599 р. після смерті М. Рагози став Митрополитом Київським, а з квітня 1600 р. архимандрит Києво-Печерської лаври. До кінця життя невтомно працював для захисту та розбудови Унійної Церкви. Нерідко наражався на перешкоди, блокування чи й виступи з боку противників Унії. Велику увагу приділяв отриманню належної освіти духовенством та монашеством, опікувався розвитком руських шкіл, організовував шпиталі та притулки для бідних і сиріт.

Жертовною та невтомною працею вивів Унійну Церкву в число ключових конфесій тодішньої Речі Посполитої. Помер у Володимирі Волинському 1613 р. Похований у Володимир-Волинському катедральному соборі.

За матеріялами: www.ugcc.ua
світлини: редакція «Благовіст»