У четвер 17 серпня у містечку Супрасль, що на річці Супрасль, зорганізований був хоровий концерт в рамках І частини Міжнародного Фестивалю „Metastasio bez granic”. Концерт відбувся в костелі під покровом пресвятої Богородиці Королеви Польщі. Супраські кантики (біблійнй пісні) почули ми у виконанні хору Підляської Опери та Філармонії, під диригуванням п. Віолетти Білецької. На початку концерту молитву в наміренні припинення війни та миру в Україні очолили владики УГКЦ: Владика Аркадій Трохановський – Єпарх Ольштинсько-Ґданський та Владика Микола Бичок – Мельбурнзький Єпарх з Австралії. На концерті присутній був римо-католицький Митрополит Архиєпископ Юзеф Ґуздек, а також римо-католицьке, православне та греко-католицьке духовенство. Концерт вів греко-католицький священник, о. Сергій Ганчарук з чину Найсвятішого Спасителя, родом з Білорусі.

У п’ятницю, 18 серпня, єпископи УГКЦ, Владика Аркадій та Владика Микола з духовенством відвідали бургомістра Супрасля п. д-ра Радослава Доброволського. Після зустрічі владики відвідали костел під покрови Пресвятої Трійці, де знаходяться мощі св. Йосафата Кунцевича, які були віднайдені в 2016 р. в одному із бічних престолів цієї святині. Перед мощами українського святого, який віддав життя за єдність Вселенської Церкви, владики помолилися за єдність українського народу.

Наступною точкою програми відвідин міста був візит до музею, який знаходиться в старому, відновленому приходстві римо-католицької парафії під покровом Пресвятої Трійці. Тут зберігаються матеріяли з історії Супрасля. Мають тут цікаві артефакти, що пов’язані, серед іншого, з монастирем, який давніше належав до Отців чину св. Василія Великого. Можна було ще ознайомитися з діяльністю єпископів Унійної Церкви та Супраської Єпархії, яка була заснована в 1798 р. з думкою збереження релігійної ідентичності місцевого населення.

На завершення візиту владики відвідали церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці, яка знаходиться на території монастиря. Тепер тут моляться монахи Польської Автокефальної Православної Церкви. Про це історичне місце розповів ієромонах о. Петро Нєродзік з місцевого монастиря.
Ми дуже вдячні за можливість побувати у цікавому, історичному місці. Дякуємо усім за зичливість та дякуємо за сприяння і допомогу українським біженцям, які тут також знайшли добрих приятелів.

ВАТ

Фото: о. Р. Ференц