Коаліційний уряд Дональда Туска, сформований 13 грудня 2023 р., за одну з цілей прийняв проведення змін у державно-церковних відносинах. Зокрема покликано спеціяльну міжвідомчу групу, яка має опрацювати пропозиції щодо ліквідації увореного ще комуністами 1950 року Церковного фонду. Наміром правлячих кіл є ліквідувати цей Фонд – принаймні в сьогоднішньому вигляді – до кінця 2024 р.

Чимало наших вірних, як мені здається, не зовсім усвідомлюють, що всі зміни у державно-церковних взаємини мають відношення не лише до Римо-Католицької Церкви, але й до інших релігійних спільнот. І наша УГКЦ тут ніякий не виняток. Ба, більше – чимало пропонованих різними політиками змін у випадку їхнього здійснення матимуть для меншинних конфесій куди значніші, а то й болючіші наслідки.

В яких обставинах і для чого утворено Церковний фонд? Яке було його реальне функціонування в ПНР та як він працює з 1989 року? Які можливі шляхи реформи Фонду? Чим можна його замінити? Які способи вирішення цієї проблеми корисні для УГКЦ в Польщі та за яких умов?

Про все це зможете прочитати у моїй статті «Fundusz Kościelny: likwidacja i… co w zamian?» на ruthenus.blogspot.com (дата допису 26 квітня 2024 р.).

         диякон Петро Сивицький