Сто днів перед першими іспитами на атестат зрілості (матурою), які звичаєво в Польщі почнуться у травні, учні останніх класів українського ліцею в Гурові Ілавецькому зустрілися на Стоднівці, тобто традиційному балі випускників.

Разом з молоддю у святково прикрашеному актовому залі школи (на цей були це зимові краєвиди) школи були ще їхні колеги, вчителі, група батьків (не надто численна – з огляду на обов’язуючий стан пандемії) та місцеві священники. Була субота 22 січня (nota bene: День Соборності України).

До майбутніх випускників школи, перед поділенням обрядового коровая, спеченого  спеціяльно на Стоднівку, з батьківським словом звернувся Владика Аркадій Трохановський, запрошений на бал як надзвичайний гість. Він, отже, подякував за запрошення, згадав також свої ліцейські роки, й побажав молоді доброї забави, а через сто днів якнайкращих досягнень під час матуральних іспитів. Ольштинський єрарх разом з присутніми ще спільно помолилися за успішне прийдешнє української молоді, яка вже недовго відкриватиме шляхи у своє доросле життя.

Після хороводу й хороводної пісні у виконанні дівчат у вишиванках, присутні поділилися короваєм, дещо підкріпилися за бенкетним столом і надійшла мабуть довго очікувана молоддю хвилина, тобто саме бал, який продовжився, що й годиться, до світанку.

(бт)