Перше вересня, до чого ми вже давно звикли, це початок навчального року для початкових та середніх шкіл й веселі громадки учнів (молодші переважно у товаристві батьків), святково одягнеих, часто з букетиками квітів в руках, на вулицях наших міст, містечок та сіл, що поспішаютиь в напрямку своїх шкіл.   Цього року ніби все відбувалося як перед роками, проте не так само. Задбав про це дикий завойовник-окупант від сходу, тобто росія очолена таким собі путіним.

Згідно даних Міністерства Освіти Польщі, цього року, 1 вересня, у шкільні пороги увійде 4,6 млн. учнів. Поміж ними будуть також діти біженців з України. Сьогодні буде неможливо, з огляду на динамічну ситуацію, назвати конкретне число учнів з України. Можна лише здогадуватися, беручи до уваги дані з минулого навчального року, що українських дітей може бути близько 200 тис. (стільки дітей українських біженців навчалося в польських школах наприкінці червня 2022 р.).

Перше вересня, це 83-тя річниця початку ІІ світової війни, про що зокрема ми, слов’яни, мусимо пам’ятати. Президент Анджей Дуда на Вестерплатте цього дня, в річницю вторгнення нацистів до Польщі, серед іншого, підкреслив що імперські наміри підпорядкувати собі інші держави і народи не зникли в амбіціях певних політиків та їхніх народів: “Ми сьогодні це бачимо за нашим східним кордоном, де росія повертається до своїх імперських прагнень керувати іншими народами, панувати над ними і підпорядковувати їх собі, тримати їх за горло, і якщо вони не хочуть піддатися – то знищити, і ми сьогодні є свідками цього”.

Польща, як добра сусідка, заопікувалася біженцями в Україні. В нашому регіоні, у двох українських школах, в Гурові Ілавецькому та Бартошицях всього буде навчатися близько 150 учнів з України. Проте, напевно, будуть ще такі учні навчатися в інших школах регіону.

*          *          *

На закінчення Божественної Літургії в гурово-ілавецькому храмі Воздвиження Чесного Хреста о. Артем Наконечий закликав тих, хто починає новий навчальний рік, якомога найпильніше навчатися й здобувати знання, щоби їх у майбутньому передавати, збагативши власним досвідом, прийдешнім поколінням.

До всіх – учнів, батьків, вчителів, шкільного персоналу звернувся Владика Аркадій Трохановський, Ольштинсько-Ґданський Єпарх УГКЦ:

«З нагоди початку нового навчального року 2022/2023 вітаю усіх вас, учні, вчителі, катехити, працівники освіти та батьки

Вітаю учнів з усіх наших шкіл та пунктів навчання української мови. Зокрема вітаю учнів та вчителів з Комплексу Шкіл з Українською Мовою Навчання в Гурові Ілавецькому та Початкової Школи ім. Лесі Українки в БартошицяхВітаю дітей та молодь з України, які змушені жорстокими обставинами, починають навчання в нових умовах. Бажаю Вам, щоб Ви почувалися серед нас якнайкраще та успішео здобували нові знання.

Починаймо цей новий навчальний рік з почуттям великого заангажування. Будьмо відповідальними щодо наших обов`язків, учнівських та вчительських. Бажаю учням та вчителям багато терпеливості та нових, творчих помислів. Бажаю вчителям, щоб ви стали авторитетами для своїх учнів у предметах, які викладаєте. Бажаю вам якнайкращих досягнень. Бажаю вам, щоби ваше зусилля, навчання та виховання молодих людей знайшло зрозуміння так серед учнів, як і їхніх батьків.

У щоденному життя намагаймося наслідувати найкращого вчителя, яким є сам Ісус Христос, який є Дорогою, Правдою та Життям (Ів. 14, 6).

На початок Нового Навчального Року для всіх вас, учні, вчителі та батьки випрошую світла Святого Духа, Божого благословення та опіки Пресвятої Богородиці.

Благословення Господнє на Вас!

† Владика Аркадій Трохановський

Єпарх Ольштинсько-Ґданський

(бт)

Categories: Parafie