Суботу 10 грудня 2022 р. в греко-католицькій парафії в Бартошицях була днем величного свята. Українська спільнота відзначила цього дня 40-ліття свого існування в організованій формі на північних землях Польщі.

У слові перед Божественною Літургією парох бартошицької парафії, о. Юліян Кравецький пригадав, що 9 грудня 1982 р. першу службу Божу для місцевих вірян відслужив, сьогодні бл. п. о. Юліян Ґбур (пізніше Владика Стрийської Єпархії). Тоді Божественна Літургія служилася в місцевому костелі св. Брунона. Ця подія започаткувало новий розділ в історії українців Бартошиць.

Напередодні свята св. Андрія Первозваного у місцевій церкві Божественну Літургію очолив Владика Аркадій Трохановський у присутності духовенства Ольштинсько-Ґданської Єпархії та священників з римо-католицьких храмів з Бартошиць. У празнику взяли участь, крім місцевих вірян, також гості з сусідських греко-католицьких парафій.

У проповіді Владика Аркадій пригадав між інщими історію парафії: „До заснування парафії спонукав усіх бл. пам’яті Владика Юліян Ґбур (80-ту річницю від дня його народженя ми відзначали 4 грудня), який з того, що знаю, сказав, що започаткує тут душпастирство, якщо переберуть його потім Отці Василіяни. Тим, який піднявся цього завдання, був теперішній Вроцлавсько-Кошалінський Владика Володимир Ющак ЧСВВ, якому, хоча сьогодні неприсутній між нами, також треба подякувати. В особливий спосіб золотими буквами записався в історії Вашої спільноти й ієромонах о. Ігор Гарасим ЧСВВ, який задбав, щоби перебрати цю споруду і утворити тут місце молитви. Зорганізував людей і поставив нові завдання. Сьогодні можемо сказати: „Хоч забрали нам все, ми збудували своє. Це є такий клаптик своєї землі, клаптик неба”. Це велика заслуга о. Ігоря Гарасима. Це було привернення гідності виселеним і їхнім дітям. Для кожного сьогодні цей храм є місцем молитви і завжди місцем духовного відновлення. 

Допомагав отцю Ігорю ієромонах о. Мирослав Підлипчак ЧСВВ, а потім ієромонах о. Павло Старух ЧСВВ. А на довгі роки записався в історії Вашої парафії о. Юліян Кравецький. Душпастирська праця принесла плоди. Це покликання з парафії: священники – отці: о. Юліян Коваль ЧСВВ, о. Роман Кілик – парох у Познані та цілої Великопольщі – й сестра Олена Манькут зі Згромадження Сестер Служебниць. В історію парафії вписуються також Сестри Служебниці та їхнє служіння для парафії. Можна собі уявити або, як би це виглядало, якщо тут не було би парафії. Скільки самі ви би втратили. Тому особливо треба подякувати за тих всіх, які взяли на себе обов’язок зібрати та розвивати спільноту. Вони найкраще розповіли би про успіхи та неуспіхи, про своє досвідчення, бо й з тим зустрічалися. Але сьогодні маємо причину, щоби подякувати і бути вдячними за це велике зусилля. Маю надію, що сьогоднішнє свято вписується в подальший розвиток спільноти, а то й цілої нашої Єпархії. Буде визначати позитивні напрямки діляьності на майбутнє. Дякую усім вам за зусилля, за дбайливість, за цей храм.  Дякую, що плекаєте українську традицію, підтримуєте та вчите наших сусідів пошани до українців та нашої Церкви. Дякую за ваше свідоцтво віри, дякую за усіх Вас, які щодня, щонеділі тут у храмі заноситие свої молитовні прохання до Господа Бога.  Завдяки Вам цей храм живе. Дякую отцю Юліянові Кравецькому, за душпастирство в парафії. Дякую усім отцям, які тут працювали.”

На завершення свята Владика Аркадій посвятив у церкві приміщення для дітей, яке допомогло підготувити панство Стець.

Після Божественної Літургії Владика Аркадій вручив почесні грамоти заслуженим парафіянам. Отримали їх: п. Дарія Якимець, п. Марія Даньків, п. Мирон Долик та п. Йосиф Винар.  Окрім цього, Владика Аркадій подарував парафії ікону Покрови Пресвятої Богородиці. Натомість о. Юліян Кравецький подарував ікону покровителя парафії, св. Андрія, латинським священникам, які гостили в себе греко-католиків. Таку саму ікону отримав ієромонах о. Ігор Гарасим ЧСВВ, який перебрав стару пожежну стражницю і достосував до церковних потреб.

Зі вітальним словом звернулися також до місцевої спільноти п. Мирон Сич – віцемаршалок Вармінсько-Мазурського воєвідства, п. Ольга Марія Сич – директор Комплексу українських шкіл з Гурова Ілавецького, а також п. Любомира Тхір – директор української початкової школи з Бартошиць.

На закінчення Владика Аркадій подякував усім, хто прибув на свято 40-ліття існування бартошицької парафії.

(Ред. cerkiew.eu)

Фото: парафія