За участю Ольштинсько-Ґданського Владики УГКЦ Аркадія Трохановського, отців Венґожевського Деканату, отців-монахів ЧСВВ та отців Білоруської Греко-Католицької Церкви спільнота парафії Святої Трійці в Білостоці в суботу 18 травня торжественно відсвяткувала храмовий празник й усердно молилася за справедливий мир, припинення війни в Україні й повернення її до сім’ї вільних народів світу.

Урочиста літургія в білостоцькому римо-католицькому храмі Святого Духа, де греко-католики знайшли прихисток від дня заснування парафії, почалася від посвячення копії Супраської Богородиці, тетраподної ікони в сріблі. «Дане свято дуже знаменне, тому що ми тут, на Підляшші, нічого нового не придумуємо – відзначив парох білостоцької парафії о. Андрій Залевський SVD – ми відновлюємо, відкриваємо культ ікони, перед якою вже перед століттями молилися віряни різних конфесій: православні, католики, протестанити й всіх Вона обдаровувала своїми ласками.

Божественна Літургія служилася двома мовами – українською й білоруською, тобто тими самими, що ними спілкувалося місцеве населення в роки прийняття Берестейської Унії, роки становлення й розвитку з’єдиненою з Апостольською Столицею Церкви, праці першого мученика Унійної Церкви св. Йосафата Кунцевича.

До свята Супраської Богородці, між іншими, віднісся ольштинський ординарій: «Сьогоднішнє свято поклоніння іконі Матері Божої з Супрасля  вчить нас приходити до Богородиці постійно та з терпеливістю очікувати Її заступництва. Вона, як Небесна Матір, хоче завжди бути з нами, в різних моментах нашого життя. Будьмо з Нею, бо вона для нас. Вона також вчить нас любити і в цьому Її наслідуймо. Нехай слова: „Це мати Твоя” будуть нашими словами, пригадуймо їх собі за кожним разом  й  того тримаймося виповнюючи заповіт Ісуса Христа. А це важливе. У сьогоднішньому Євангелії від св. Івана Ісус Христос говорить про ненависть до тих, хто Його не любить. Тим самим хоче і нам сказати – хто вірить в Бога, того віра завжди виставлена на випробування (Ів. 15.19). І Христос мовить до нас: «Щоб ви любили один одного» (Ів. 15,17). Тими словами Він нас підбадьорює, хоче сказати, що ті, які вірять в Бога, мають себе любити, щоби поширювати мир між нами. А так буде, коли ми будемо слухати Бога та наслідувати Богородицю в її слідкуванні як Матері за своїм сином – Ісусом.

Ворог в Україні шаленіє, подвоює свою силу, але Україна не здається. І тому ми приходимо до Богородиці і просимо, щоб вона заступилася за нами, щоб вона представила нашому Небесному Отцеві прохання: зупинення війни, щоб настав мир в Україні та всюди там, де збройні конфлікти; щоб звільнено з полону всів ув’язнених, щоб вони повернулися живим до своїх рідних; просимо про наше здоров’я, просимо про поміч нашим рідним; про це, щоб і наша Церква могла добре служити нашим вірянам…».

Свій празник греко-католицька спільнота Білостока, яка з кожнею неділею й празником розвивається й скріплюється під проводом свого душпастиря та відданих мирян, закінчила спільною трапезою на прицерковному майдані, світлинами та вільними розмовами.

ред. Б. Тхір

*          *          *

Молитва до Пресвятої Богородиці на чудотворній Супраській іконі

славної великими чудесами

О Вибрана Посудино Набожності, Пресвятая, Преблагословенна і Чудотворна Діво Маріє, Мати Божа Супраська, що не погорджуєш жоднлю людиною і ніколи не покидаєш тих, хто звертається до Тебе. Я, недостойний грішник, прибігаю до Тебе і з любові до мого Бога віддаю Тобі в рабство все тіло і душу мою, нині і навіки, щоб Ти послужила мені тією силою, якою Пресвята Тройця дала Тобі і завдяки Твоєму заступництву, яке Ти готова надати, в житті і в смерті; керуй, виправляй, охороняй і захищай усіх тих, хто звертається до Тебе. Допоможи мені уникнути всякої поразки й ганьби, але щоб я міг насолоджуватися радістю на землі та на небесах з усіма святими. Особливо Богородице Супраська не покидай мене в моїй потребі, що я висловлюю Тобі радше серцем, ніж устами. Сподіваюсь, що мене вислухає Твій Єдинородний Син, Господь наш Ісус Христос, який у Твоїй присутності зазнав ганебної смерті на хресті, коли меч скорботи пронизав Твою душу і нині живе, і царює з безначальним Отцем, і з пресвятим, благим, животворящим Твоїм Духом нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь!