В день Свята національної освіти (таку назву має воно в Польщі від 1982 р.), тобто свята всіх працівників освіти, варто пригадати всім нам про Івана Федорова, друкаря, якого внесок у розвиток освіти для українців важко переоцінити. Переважно бо маємо свідомість того, що особа львівського друкаря XVIІ ст. Івана Федорова [Федоровича] пов’язана з видаванням богослужбових книг (Апостол, Євангеліє, Псалтир та інші) але окремими досягненнями його поліграфії є також видання освітянського характеру.

Переважно маємо свідомість того, що особа львівського друкадря XVIІ ст. Івана Федорова [Федоровича] пов’язана з видаванням богослужбових книг (Апостол, Євангеліє, Псалтир та інші) але окремими досягненнями його поліграфії є також видання освітянського характеру.

Отже, 450 літ тому, у 1574 р. – у львівській друкарні Івана Федорова побачив світ «Буквар», пра-прадід сучасних підручників для наймолодших учнів, які починають навчання в перших класах початкових шкіл, й починають упрямо вивчати алфавіт, щоби в майбутньому записувати свої думки, або вести кореспонденцію, чи листування (також на екранах своїх смартфонів). Це давнє видання, тобто «Буквар», стало першою східнослов’янською книжкою для початкового навчання грамоти.

Назва підручника «Буквар» є чисто умовною, тому що це видання взагалі не має ні назви, ні титульного аркуша. Це просто 80 сторінок без заголовка і без окремої обкладинки. Зараз після першої сторінки з абеткою маємо текст, що починається словами: «Сія азбука…». Дійсно, за сучасною термінологією, це буквар, за давньою – «азбука», або граматика.

Як ця унікальна книга виглядає, сторінка за сторінкою, ми можемо подивитися відкриваючи сайт:

http://litopys.org.ua/fedorovych/bf.htm

(бт)