У п’яту неділю Великого Посту, 10 квітня, після Божественної Літургії в ольштинському Соборі відбувся шевченківський концерт. Час війни не дозволив на це, щоби вшанувати пам’ять великого українського поета традиційно в березні. Час маємо також такий, що неможливо радіти, але слово, пісня, можуть бути підтримкою. Концерт довелося зорганізовати в храмі, тому що парафіяльний зал від самого початку війни служить як центр гуманітарно-інформаційної допомоги. Кожного дня відвідує його чимало біженців. Від 3 квітня, було це майже по 400 осіб щоденно. Потреби є дуже великі, але також нам потрібно задбати за духа нашої свідомості.

Міський гурток ОУП у співпраці з парафією, вчителями, с. Оксаною Ващур СНДМ та членами парафіяльного хору, зорганізували концерт, в якому виступили діти з пункту навчання української мови та діти біженців. Концерт був свого роду молитвою, як сказав Владкиа Аркадій у завершальному слові: «Дякую усім організаторам цього заходу за концерт в пам’ять поета, який став для всіх нас пророком і народним символом».

Усіх присутніх в церкві привітали п. Петро Табака та п. Мирослава Четирба-Піщако, яка відзначила, що слово Тараса Шевченка постійно живе та актуальне. Також відноситься це до дійсності, в якій ми тепер знайшлися. Поет вже давно попереджав, якими зрадливими сусідами є росіяни.

Концерт почав парафіяльний хор парафії Покрови Пресвятої Богородиці від гимну „Боже Великий єдиний”. Даної неділі був це перший офіційний концерт нашого хору. Надіємося, що концертів буде набагато більше. Після концерту хору свої здібності запрезентували діти з вокального ансамблю «Сузір’ячко», які навчаються у підготовчому відділенні класів 4-6 початкової школи нр 2 в Ольштині. Саме це діти наших біженців. У дальшій частині програми виступили діти з міжпарафіяльного пункту навчання української мови класів 7-8. Була також нагода послухати солістів: Яреми Боднара з Ольштина, Марійки Притули з Запоріжжя, Анни Братіця з Києва та Павла Герчака з Ольштина.

У завершальному слові після концерту, Владика Аркадій подякував артистам за художню програму, хоч і присвячену Тарасові Шевченку, але за змістом також будучою і молитвою за мир в Україні. Владика Аркадій підкреслив, що сьогодні неможливо радіти, неможливо тішитися, але потрібно підтримати словом усіх, хто відстоює незалежність України, усіх волонтерів, щоби не падати духом, але постійно служити. Концерт показав, що ми одна родина: «Ще кілька днів тому ми себе не знали, а сьогодні творимо одну велику українську родину».

Сьогодні це заклик для всіх нас, щоби надалі підтримувати український народ у боротьбі з російським агресором та перемогти. Сьогодні немає іншої дороги, як перемога України, підкреслив Владика.

Після концерту можна було взяти участь у великопосному ярмарку, на якому можна було придбати різного роду яєчка (писані, вишивані) та інші елементи великоднього святкового стола. Ярмарок зорганізувала сестра Оксана Ващур СНДМ. Свої праці запрезентували Анна Фараньчук та Іванна Ярмола.

Фото: Піщако

(редакція: cerkiew.eu)

Categories: Katedra