У неділю, 28 квітня, ольштинська парафія Покрову Пресвятої Богородиці відзначила 77-мі роковини депортаційної операції «Вісла», унаслідок якої близько 150 тисяч українців було примусово виселено із українських етнічних земель на Закерзонні на так звані «відзискані землі» Польщі.

У проповіді владика Аркадій Трохановський підкреслив, що згадуючи усіх жертв акції «Вісла», ми  повинні задуматися над майбутнім української громади у Польщі, яка сьогодні добровільно піддається широкій асиміляції.  Проблема мовної асиміляції помітна особливо серед молоді, яка відходить від церкви, тому треба вчити молоде покоління не бути байдужим до історії своїх предків та вчити плекати у молоді патріотичну свідомість – продовжував владика.

Після літургії владика Аркадій Трохановський у співслужінні з отцями відправив Панахиду за жертв акції «Вісла».

Діти та молодь виступили з артистичною програмою «Закерзоння – загублена Мала Батьківщина», яка почалась з демонстрації документального фільму про виселення із Лемківщини. Під час концерту наймолодші нащадки переселенців тримали в руках назви українських історико-етнографічних земель Закерзоння, а у мультимедійній презентації представлено лепбуки учнів шостого класу під заголовком «Стежками переселенців операції Вісла» та малюнки дітей молодших класів «Рідне село моїх прадідів». Учні 5 і 6 класів прочитали вірші-спогади про операцію «Вісла», а у виконанні ансамблю Сузір’ячко та тріо Тоя прозвучали пісні.

Владика Аркадій Трохановський подякував молодим артистам за виступ та підкреслив, що для кожного українця визначними повинні бути слова українського поета Максима Рильського «Хто не пам’ятає свого минулого, той не вартий свого майбутнього».

Мирослава Четирба-Піщако

ФОТО: Збігнев Піщако

Categories: Katedra