У вівторок 15 січня в ольштинському соборі Покрови Пресвятої Богородиці була відслужена празнична Божественна  Літургія. Разом з Владикою Аркадієм при престолі служив парох ольштинської парафії, протосинкел о. Іван Галушка. Перед літургією усі присутні помолилися за мир в Україні та відсунення загрози війни та кровопролиття.

У світлий празник Стрітення Господнього ми також відзначаємо в нашій Церкві день осіб богопосвяченого життя.

Складний час пандемії не дозволив на те, щоби, як минулого року,  зустрітися із сестрами-монахинями і братами-монахами, які віддано служать нашій Церкві й нашій Єпархії, та які походять з наших родин. Не було на цей раз нагоди, щоби громадно та особисто подякувати їм за особливий дар служіння Богові, Церкві та народові. Натомість, в неділю Митаря і Фарисея, у всіх парафіях Ольштинсько-Ґданської Єпархії було зачитано Звернення Кир Аркадія щодо дня осіб богопосвяченого життя. Також у вівторок 15 лютого в ольштинському соборі Владика Аркадій молився за всі Згромадження, які працюють на території Ольштинсько-Ґданської Єпархії: за братів й ієромонахів Чину св. Василія Великого, Чину Воплоченого Божого Слова, сестер із Згромадження Сестер Служебниць Непорочної Діви Марії та сестер із Згромадження св. Йосифа Обручника.

У празничній проповіді Владика Аркадій, між іншим, сказав:  „У цей день згадуємо осіб, які пожертвували себе службі Богові – всіх монахинь та монахів – осіб Богові посвячених. Вони відрікаючись всього, пригадують нам про вірність. Якщо знаємо таких осіб поіменно, то вміймо подарувати їм молитву. Це буде наша пам’ять але також і духовна підтримка тим особам.  Ми ж створені з любові. Коли віддаємо себе другій людині, нічого не втрачаємо, але стаємо багатшими і щораз краще розуміємо самі себе. Це здійснюється у зовсім звичайних і простих життєвих подіях, коли вміємо з огляду на Христа поділитися з іншими особами своїм часом і хлібом, доброзичливістю і зацікавленням, милосердям і прощенням. Або й навчити  когось щось основного – молитви; й показати йому дорогу до Церкви. Слуга Божий, ієромонах Єремія Ломницькмй ЧСВВ сказав так: «Вважайте себе за слуг для усіх, у кожній людині вбачайте Ісуса Христа, так осягнете велику пошану до ближнього. І дальше: Кожна праця хай буде спрямована до Бога, йому жертвувана на Його славу».

Тим святом ми пригадуємо собі про віру в Бога, яку маємо ставити на першому місці, й яку маємо переказувати з покоління в покоління. І змалку вчити дітей, потім провадити їх до Церкви, і надалі пригадувати, щоби були ми разом у храмі. Свято Стрітення показує нам нашу місію у світі – сяяти Світлом, яким є особа Ісуса Христа, і Христом ділитися».

На завершення Божественної Літургії Владика Аркадій відчитав молитву на посвячення свічок. Привітав усіх монахинь та монахів, а ще зокрема Сестер Служебниць з Ольштина з днем свята, натомість присутні в храмі заспівали многолітствіє.

(редакція: cerkiew.eu)

Categories: Katedra