Попереднім разом церковна вівтарна прислуга зустрічалася в Ілаві на літньому таборі в 2019 р. Пандемія все зупинила. Щастям, цей час за нами і треба відновити заплановані раніше душпастирськи заходи. Від кількох років організатором зустрічей для служащих є парох греко-католицької парафії в Ілаві Елблонзький декан о. Ярослав Ґостинський. Продовжує працю, яку розпочав бл.п. о. Євген Кузьм’як.

Літній вишкіл для хлопців та дівчат, «Андреяда», відбувся в Ілаві з 27 червня по 1 липня 2022 р. Взяло у ньому участь 50 осіб молоді, у цьому також діти біженців з України. Вони приїхали з опікунами – священниками з різних місцевостей Ольштинсько-Ґданської Єпархії: Ілави, Оструди, Елблонга, Пасленка, Гурова Ілавецьккого, Лелкова, Ольштина, Моронга, Орнети, Битова, Лемборка, Білостока, а з України з Тернополя, Кривого Рогу, Києва, Львова, Самбора, Дрогобича. Спільно з дітьми приїхали отці: о. Роман Стороняк, о. Степан Прихожденко, о. Олег Гриців, о. Андрій Залевський, о. Ігор Губач, о. Іван Галушка о. Ярослав Ґостинський та Владика Аркадій Трохановський.

Кожного дня була Божественна Літургія, яку очолював Владика Аркадій, який був на таборі від початку до кінця. Кожен день мав свого покровителя: перший – Андрій, другій – Омелян, третій – Йосафат. Священники голосили проповіді для дітей та молоді. Провели доповіді-конференції про важливість служіння у Церкві, про поведінку служащих та заангажування себе в співання апостола під час Божественної Літургії. Окрім вишколу був також час на розважальну частину. Другого дня учасники табору відвідали Торунь. Тут була відслужена Божественна Літургія. В каплиці, з якої користає греко-католицька парафія. Проповідь виголосив о. Ярослав Ґостинський. Учасники відвідали Центр Сучасної Науки ім. Миколая Коперника, а після обіду відбулася екскурсія вулицями Старого Міста. Після повернення до Ілави закінчили ми день спільною Ісусовою молитвою.

Другий день почали ми з Омеляном. Проповідь на літургії виголосив о. Роман Стороняк з парафії під покровом блаженного Омеляна Ковча в Орнеті. До обіду були ще конференції, а після обіду розважальна частина – ігри, футбол та наука співу в осередку «Leśna osada», що недалеко Ілави. Натомість вечером, в школі ім. Героїв Вересня 1939 р. відбулося спільне співання та Ісусова молитва.

Третій день почали ми з Йосафатом. Про цього святого на літургії розповів молоді о. Андрій Залевський СВД з Білостоку. За своїм порядком відбулися конференції, під час яких отці розповідали про українських святих та блаженних. Усі учасники табору плавали кораблем по озері Єзьорак. Це найдовше озеро в Польщі. Всі відчували дуже привітну атмосферу, було дуже багато позитивних вражень.

На закінчення табору кожний учасник отримав подарок та солодкий почастунок.  Надіємося, що через рік буде ще більше учасників літнього табору для служащих.

Дуже дякуємо п. Єлисаветі Ґостинський, дружині о. Ярослава, яка прийняла учасників у школі, за опіку, за добру кухню, за це, що можна було корисно провести час в приміщеннях школи ім. Героїв Вересня 1939 р.  Дякуємо КАРІТАС Ольштинсько-Ґданської Єпархії в організації табору. Дякуємо німецькій добродійній організації Renovabis за цілу допомогу в організації нашого табору. Особливо дякуємо о. Ярославові Ґостинському за проведення вишколу, за дбайливість, за відновлення зустрічей. Дякуємо всім отцям та, зокрема, Владиці Аркадієві.

Редакція: cerkiew.eu