У Палестині до сьогодні збереглися місця, пов’язані зі святим Іллею. Христова Церква з давніх-давен почитала його пам’ять. У Київській Русі також віддавна почитали святого пророка. В дохристиянські часи, ще перед хрещенням святої Ольги, перша церква в Києві була віддана під опіку пророка Іллі.

Біблійний пророк Ілля є центральною фігурою в книгах, які розповідають історію народу Ізраїлю. Традиція пов’язує його з горою Кармель, і християни у Святій Землі святкують його 20 липня (2 серпня за старим стилем) кожного року, особливо в Хайфі.

Історія Іллі описана в Книгах Царів. Покликання пророка можна знайти в 1 Царів 17, а про його вознесіння на небо розповідається у 2 Царів 2. Пророк з’явився за днів царя Ахава (9 ст. до Христа), який описаний як той хто робив “зло в очах Господніх, гірш від усіх, що були перед ним” (1Цар 16:30). Наскільки великим був гріх цього царя, настільки великим був пророк, посланий Богом, щоб вказати на його гріх. Ілля мав важке життя, сповнене конфліктів та переслідувань.

Згідно з біблійною оповіддю, Ілля не помер, але був узятий на небо “вогненною колісницею та вогняними конями” (2Цар 2:11). У біблійній традиції цей факт породив віру в те, що Ілля повернеться наприкінці днів, щоб підготувати шлях до приходу Бога, який буде судити світ.

Ілля уособлює вірність слову Божому і перемогу Бога над своїми ворогами. Завзяття Іллі та його переслідування з боку гнобителів роблять його одним із захоплюючих біблійних персонажів. Християни на Близькому Сході шанують його особливим чином, і ім’я “Еліас” (Ілля по-арабськи) часто дають дітям.

Стихира на стиховні: Слава:

Два світильники засяяли на весь світ − пресвітлий Ілля і Єлисей.* Один бо словом Божим дощ із неба стримав, цареві докоряв,* і на вогняній колісниці був піднесений до неба, а другий бездітну втішив,* подвійну благодать прийняв і розділив води Йордану.* Нині вони, разом з ангелами, моляться за нас,* щоб спаслися душі наші.

За матеріалами Дивен світ